Uit berichtgeving in Het Belang van Limburg en De Tijd blijkt dat investeerder Graanul Invest uitstel vraagt voor de ombouw en opstart van de omstreden biomassacentrale van Langerlo. “Er is geen enkele grond om dat uitstel te verlenen”, aldus de milieuorganisaties Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace en  WWF. “De stekker moet definitief uit de centrale”, stelt Sara Van Dyck van BBL. “In plaats van 2 miljard steun te geven voor het opstoken van bomen, moeten we volop kiezen voor goedkopere en duurzamere wind- en zonne-energie”.

Na E.ON en German Pellets is Graanul Invest al de derde investeerder die zijn tanden lijkt stuk te bijten op de ombouw van de oude steenkoolcentrale naar een biomassacentrale. Dat blijkt een hopeloze zaak. Ondanks 2 miljard aan subsidies en de garantie dat Granuul eigen houtstromen uit Estland mag gebruiken, slaagt de investeerder er nog steeds niet in om zijn financieel dossier rond te krijgen. “Grootschalige biomassa blijkt niet alleen een slechte zaak voor het milieu, ook financieel is het geen duurzaam verhaal. Het is overduidelijk dat er geen toekomst is voor dit project”, aldus Joeri Thijs van Greenpeace.

De milieuorganisaties zien geen enkele juridische grond om uitstel te verlenen voor de opstart van het project. Het besluit is duidelijk: de stekker moet definitief uit Langerlo. “Zo vermijden we klimaatschade en een verlies aan waardevolle bossen. Bovendien kunnen we geld uitsparen en volop de kaart trekken van echt duurzame en veel goedkopere energie zoals wind en zon”, besluit Sara Van Dyck van Bond Beter Leefmilieu.