Keywords: Hernieuwbare energie, Elektriciteitsnetwerk, Bevoorradingszekerheid
Niveau: Europa
Gepubliceerd: 01/2011
Auteur: Greenpeace
Bureau: Energynautics GmbH


De energie- en transportsystemen die onze geïndustrialiseerde wereld drijven leiden tot gevaarlijke klimaatopwarming. We kunnen de ergste gevolgen vermijden maar enkel en alleen indien we ons energiesysteem anders invullen.

Vandaag wordt het Europees elektriciteitsnet gekenmerkt door grote, vervuilende energiecentrales die, ongeacht de noden van de consument, onafgebroken energie pompen in een verspillend, verouderd wisselstroomnetwerk. Het lappendeken aan nationale netten die aan elkaar zijn geklit over de jaren is niet alleen oncomfortabel, het is ook een kostenverspillende dwangbuis.

Klimaatbeleid en de vraag van de consument duwen ons in de richting van een slimmer, efficiënter Europees elektriciteitsnet dat nu al aanzienlijke nieuwe technologische opportuniteiten voor bedrijven en consumenten biedt. Een dergelijk net kan de energievoorziening garanderen, zelfs bij extreme weersomstandigheden, en zorgt voor de verdeling van groene energie over heel Europa via efficiënte, grotendeels ondergrondse gelijkstroomkabels.

Rapport (EN) > Link