Keywords: Kernenergie
Niveau: België
Gepubliceerd: 12/2014
Auteur: Greenpeace
Bureau: Smart Matters


Sinds Fukushima is voor iedereen duidelijk geworden dat kernenergie niet onfeilbaar is. Ook de Belgische autoriteiten en samenleving houden dus best rekening met het ondenkbare. Dit rapport simuleerde voor het eerst de te verwachten ecologische en economische schade bij een fatale kernramp in Doel, met 9 miljoen inwoners binnen een straal van 75 kilometer de meest dichtbevolkte centrale in Europa.

Uit de resultaten blijkt dat een grootschalige kernramp (zoals in Fukushima) in Doel 740 à 1400 miljard € zal kosten. Doel ligt immers ook in het economisch hart van Vlaanderen en België, de grootste concentratie aan petrochemische bedrijven en de tweede containerhaven in Europa. Bovendien betekent een ramp in Doel dat een kwart van de productiecapaciteit voor elektriciteit wegvalt.

Deze kosten lopen op tot boven de 200% van het Belgisch BBP en betekenen virtueel het failliet van ons land. De site van Doel is daarmee veruit de meest kwetsbare binnen Europa.

Rapport (NL) > Link
Rapport (FR) > Link