Keywords: Kernenergie
Niveau: België
Gepubliceerd: 01/2015
Auteur: Greenpeace
Bureau: Acro


Zowel bij de kernramp van Tsjernobyl als die van Fukushima moesten op korte tijd meer dan 100.000 mensen worden geëvacueerd in zones tot op circa vijftig kilometer van de centrale. De maatschappelijke, economische en politieke gevolgen voor beide landen waren enorm en blijven nog tientallen jaren doorwerken. Toch bleek uit onderzoek naar de voorbereiding op en evacuatie na de kernramp in Fukushima, dat de Japanse autoriteiten nagenoeg geen lessen hadden getrokken uit Tsjernobyl.

Het belang van de planning van noodinterventies kan echter niet worden overschat, en moet elk mogelijk scenario omvatten. We mogen de lessen van een complexe ramp zoals in Fukushima - en de gevolgen van een gebrekkige noodplanning - niet in de wind slaan. Maar is België wel goed voorbereid om het hoofd te bieden aan een grootschalige nucleaire ramp in eigen land of in de buurlanden? Houden onze noodplannen voldoende rekening met alle hypotheses - ook complexe situaties - en zijn ze wel realistisch?

Rapport (NL) > Link
Rapport (FR) > Link